Nyheder

March 14, 2023

433 jackpotvindere i én lodtrækning — er det usandsynligt?

Andreas Nielsen
WriterAndreas NielsenWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Rapporter om, at 433 personer i Filippinerne havde vundet hovedpræmien i et regeringsstøttet lotto, på i alt 236 millioner pesos (ca. US$4 millioner), fik mere end et par mennesker til at stoppe i deres spor.

433 jackpotvindere i én lodtrækning — er det usandsynligt?

Dette har, lidt forudsigeligt, foranlediget anmodninger om en undersøgelse af oprindelsen af dette "næsten umulige" resultat. Dette scenarie er dog ikke så langt ude, som det kan se ud, når du har taget nogle grundlæggende faktorer i sandsynlighed og menneskelig natur i betragtning.

Hvordan fungerer lotteriet?

I bund og grund er det ret ligetil. Folk betaler et par dollars for en lottokupon med en række tal trykt på. Lotteriet, som normalt udføres af en stat eller lokal regering, vælger en samling af tal tilfældigt én gang hver dag. Hvis dine cifre matcher dem på lotterisedlen, vil du tjene en del af provenuet, mens regeringen beholder resten.

Du har en chance på 1 til 13.983.816 vinde jackpotten i et lotteri når du vælger seks cifre fra et udvalg på 49 numre. Der er en chance på en ud af næsten 14 millioner for, at det sker. Du håber måske kun at vinde én gang om 269.000 år, hvis du køber lotterisedler en gang om ugen.

Men den uheldige sandhed er, at chancerne i flere lotterier er væsentligt dårligere end det, der lige blev nævnt. Mega Millions, et stort multistatslotteri, med odds på omkring 1 ud af 175.711.536.
I betragtning af hvor mange mennesker der vinder i lotteriet, kan nogle blive betragtet som heldige til 175.711.536 odds.

Flere lotterivindere — Er 433 jackpots mulige?

Der er ingen måde at beregne de sande odds for at modtage en af de 433 vinderbilletter uden at bestemme, hvor mange billetter der er blevet solgt.

I denne uge blev et latterligt lavt estimat på "en ud af en efterfulgt af 1.224 nuller" bredt udbredt baseret på antagelsen om, at 10 millioner billetter ville blive solgt. Du har større sandsynlighed for at få hoveder 2.000 gange i træk med en standardmønt end at få hoveder så mange gange.

Der er en masse data om psykologiske teorier og adfærd, som denne tilnærmelse ikke tager højde for. Der er 28.989.675 potentielle kombinationer af tal, men denne beregning indebærer, at hver person, der køber en billet, har lige stor sandsynlighed for at vælge et af disse tal.

Nogle parringer er meget mere fremtrædende end andre i hele verden.

På grund af dette, brug af en tilfældig talgenerator anbefales kraftigt af de fleste brancheeksperter, når det er praktisk. Selvom det ikke øger dine chancer for at ramme vindertallene, kan det reducere sandsynligheden for at dele puljen med andre, hvis du vinder. 

Er lotteriet blevet narret?

Salget af 433 vinderbilletter giver ikke engang tæt på nok bevis for ulovlighed til at berettige yderligere undersøgelse. Det ville være spændende at finde ud af, hvor mange personer der har købt dette særlige sæt numre i løbet af de foregående uger, eller om andre numeriske konfigurationer også sælger flere hundrede billetter.

Dette tal er sandsynligvis ikke ud over det sædvanlige, givet anekdotiske oplysninger fra tidligere lotterier.

Vi skal også overveje de tusinder og atter tusinder af identiske lotterier, der afholdes årligt på verdensplan, hvoraf langt de fleste aldrig bliver rapporteret om i de internationale nyheder. Selvom det er ekstremt usandsynligt, at sådanne resultater vil forekomme i et enkelt lotteri, er de på ingen måde umulige at forekomme i et enkelt lotteri.

Konspirationsteorier florerer, når en person vinder et lotteri. Alligevel er det mest fremtrædende eksempel, da FC Barcelonas store Xavi vandt et hemmeligt lotteri kort efter at have flyttet til Qatar.

Det er dog ret sandsynligt, at den eneste sande statistiske mærkværdighed her er, at så mange menneskers indtryk af tilfældighed fik dem til at følge det identiske talmønster. Alligevel er det nok ikke en god idé at løbe tør og købe en lottokupon med det samme.

Derudover skal du huske, at den heldige kombination i Filippinernes lotteri ikke er mindre sandsynligt at blive trukket sammenlignet med enhver anden kombination. Oddsene for, at tallene 9, 18, 27, 36, 45 og 54 bliver valgt, er identiske med andre tal, såsom 1, 18, 19, 28, 30 og 46.

En hurtig usædvanlig lotterivinderliste

Selvfølgelig er hver lodtrækning en kæmpe aftale for vinderne, og hver jackpot er en grund til at fejre, men en gang imellem kommer de tal ind, som bare er for usædvanlige til at ignorere. Der er flere vindere, eller mønstret af tal er meget uregelmæssigt. Nogle utrolige tidligere resultater er anført nedenfor.

133 mennesker knækker jackpotten

Lørdag den 14. januar 1995, delte 133 spillere en 16,2 millioner £ Lotto-præmie efter at have ramt cifrene 7, 17, 23, 32, 38 og 42. Blev disse tilsyneladende tilfældige tal valgt ved et uheld af så mange billetkøbere? Det viste sig, at de alle dukkede op i spillesedlens midterste kolonner. Hver vinder blev tildelt en betydelig sum på £122.510.

Lidt Lotto Deja Vu

Da tallene 4, 15, 23, 24, 35 og 42 blev trukket i Bulgariens lotteri den 10. september 2009, blev der trukket international opmærksomhed på begivenheden. Normalt ville det ikke løfte øjenbrynene, men den foregående lodtrækning var for fire dage siden, og identiske numre var også dukket op. Det rapporteres at vælge de samme cifre, som for nylig er dukket op en fælles strategi blandt mange spillere; mens ingen vandt den 6. september, delte et rekordhøjt rekord på 18 personer hovedpræmien den følgende uge. Sandsynligheden for at dette sker i det bulgarske lotteri anslås til at være en ud af fire millioner.

Lucky Seven

Mens ingen vandt jackpotten i onsdagens Lotto-trækning, vandt 4.082 personer ved at matche de fem hovedtal. 

  • Den 15. marts 2017 var det kun 30 personer, der købte billetter og tjekkede deres numre, der matchede alle fem nøgletal. 
  • Fem af de mest fremtrædende numre, 7, 14, 21, 35, 41 og 42, er multipla af syv, ofte betragtet som et lykkeciffer.
  • På grund af den variable karakter af Match 5-præmieniveauets betaling baseret på det samlede antal sejre og puljens størrelse, modtog alle vindere i denne kategori £15 stykket.
  • De kunne have delt præmien mellem de 4.082 spillere, hvis de 41 havde været en 28, forudsat at de alle havde valgt at spille efterfølgende multipla af syv.

Hvad disse alle viser os

Fordi der er så mange lotterier, og vinderne vælges tilfældigt, er det praktisk talt sikkert, at bizarre eller tilfældige udfald vil dukke op af og til. Dette skyldes den tilfældige karakter af tegneprocessen. Spillere, der vælger deres tal baseret på tendenser eller tidligere resultater, har en bedre chance for at vinde. Alligevel viser uventede tegninger som disse, at mange andre deltagere anvender samme strategi.

Det er bedst at styre uden om sådanne sekvenser og vælge i stedet for noget mere tilfældigt, da det vil gøre det mindre sandsynligt, at du bliver nødt til at dele en stor belønning med en anden, hvis dine numre bliver valgt. Fordi hver mulig kombination har lige stor sandsynlighed for at blive trukket, er det helt op til dig at vælge dine tal på den måde, du finder passende. Før den næste store lodtrækning kan du vælge dine numre online eller ved at besøge en autoriseret butik.

About the author
Andreas Nielsen
Andreas Nielsen
About

Med en rig spillebaggrund og en stærk følelse af dansk stolthed omformer Andreas online casino guides. Ved at flette lokale nuancer med globale standarder sikrer han, at hver spiller oplever et strejf af Danmark i hans arbejde.

Send email
More posts by Andreas Nielsen

Seneste nyheder

Mega-lodtrækningen: Afsløring af magien bag "Kære" lotteriets kolossale oplag
2024-03-24

Mega-lodtrækningen: Afsløring af magien bag "Kære" lotteriets kolossale oplag

Nyheder